Hockeyligor i världen

Hockey är ett världsfenomen där ligor finns i många av världens länder och en del av dessa har anor sedan sekelskiftet 1900. De franska mästerskapen exempelvis, har hållits sedan 1903 och heter sedan 2004, Ligue Magnus.

NHL

National Hockey League, är en av de största och mest kända ligorna i världen. Föga förvånande är också att ligan är rankad den högsta, rent kvalitets mässigt, med alla dessa världskända spelare som huserar i ligan. Många hockeyintresserade, har följt sina favoritspelare från Sverige och vidare till NHL och drömmer om en hockeyresa och att få se matcherna live.

KHL

Kontinental Hockey League, är den ryska hockeyligan, som 2008 ersatte Superligan. Tanken med KHL är att skapa en multinationell liga, som kan konkurrera med NHL om de bästa spelarna. En av de största tragedierna i hockeyns historia, drabbade KHL 2011. I en flygplansolycka, omkom hela laget, Lokomotiv Jaroslavl, och bland dessa fanns den svenske målvakten Stefan Liv.

ALIH

Asian League Ice Hockey, är en ung liga, som startades 2003/2004. Ligan har haft varierande antal deltagande lag, i huvudsak på grund av dålig ekonomi i lagen. Ursprungligen var tanken att tolv lag skulle ingå, men just på grund av ekonomin blev det bara fem. Säsongen 2015/2016, blev dock antalet lag nio och detta tack vare att flera länder anslutit sig under årens lopp. I ligan ingick för säsongen, lag från Japan, Sydkorea, Kina och Ryssland.