Hockeyns historia

Ishockeyn har en lång historia som sträcker sig till 1500-talets Storbritannien och Nederländerna. Men hockeyns födelse sägs vara kanadensisk. Det var i Kanada som man spelade den första matchen på begränsad is, med någonting som liknar den nutida pucken och med namngivna lag.

Detta skedde i Montreal 1875. Det var ett gäng studenter som började skriva ner hockeyns olika regler runt 1877 och därefter spred sig sporten snabbt runt hela Kanada och står idag som deras nationalsport.

Det dock över tjugo år innan sporten nådde Europa. Den första europeiska hockeymatchen spelade i England 1902 på prinsens Skating Club. Det internationella hockeyförbundet bildades i Paris ca 1908 där Belgien, Frankrike, Storbritannien och Schweiz skrev under de officiella dokumenten.

Sverige deltog inte i några hockeymatcher förrän 1920 under OS. Vårt lag bestod till största del av äventyrliga bandyspelare som ansåg att det vore roligt att prova något nytt. Trots att de var totala nybörjare kom Sverige på fjärde plats. Vår första match på vår egen mark kom ett år senare när Uppsala mötte det tyska laget Berliner SC. Uppsala vann. Och ytterligare ett år senare bildade Sverige sitt eget hockeyförbund.

I dagsläget har inte vår liga, Elitserie, legat nära toppen på ett tag men klassas fortfarande som en av de bästa ligorna i världen. Om man tar innevånarantal i beräkning är Sverige ett av de länder som producerar mest hockeyspelare i världen.