Hockeyutrustning – en nybörjarguide

Hockey inkluderar en hel del utrustning till för att skydda en på alla sätt och vis. Det kan vara svårt att hitta rätt bland det stora utbud som finns idag, så här kommer en liten guide man kan använda som referens.

Butiker kan vara till stor hjälp när det gäller att kolla upp priser på ett och annat, och när man vet redan vilken storlek man behöver på både det ena och det andra. I början är det dock även bra att få prova utrustningen så den sitter perfekt.

Skidskor

Skridskor kommer i mer än en utformning. För hockey kommer man att vilja ha en som är hårdare och därmed klarar av alla påfrestning som ställs på dem under en match. För att hitta en bra passform bör man få ett utrymme mellan fem och tio millimeter när man trycker fram tårna ända emot tåhättan.

Klubban

Klubban är något som blir väldigt individuellt framöver, men i början är det bäst att tänka som  följande: iförd skridskor ska klubban nå till hakan, utan skridskor ska den nå till näsan. Saker som stelhet och bladvinkel är områden där man kommer behöva hitta sin egen preferens, men rekommendationen för nybörjare är i regel att ha en något mjukare klubba med rakare vinkling och lutning.

Hjälm

Hjälmen är av yttersta vikt för varje hockeyspelare och kommer inte bara behöva vara i rätt storlek utan vara rätt inställd och även sitta bekvämt. För att testa storleken mäter man oftast avståndet mellan hjälmkanten och ögonbrynen, som bör vara mellan en och två centimeter långt.

Övriga skydd

Tillsammans med hjälmen har man axel-, armbågs- och benskydd för att skydda kroppen. Många gånger känner man ju när dessa skydd sitter bekvämt, men det är också viktigt att skydden överlappar varandra. Skydden ska dessutom inte röra på när när man spänt fast dem, då är skyddet för stort.