Hockeyutrustning

Tänker du ta upp en ny hobby? Eller är det dags för barnen att börja spela hockey? Det flesta vuxna ryser kanske vid tanke på alla saker man behöver, men de behövs! Hockey är faktiskt en svår sport och skador kan bli allvarliga om man inte har tillräckligt med skydd. Många som tittar på hockey ser bara en gång stora figurer som åker runt spelplanen i matchtröjor och skridskor. Men vad behövs egentligen för att spela hockey?

Hockey hjälmI grund och botten är de viktigaste sakerna hjälmen och halsskyddet. Regler inom hockeyförbunden säger att alla spelare i ett hockeylag ska ha samma färg på hjälmen så många hockeyutrustningsförsäljare skulle yrka på att köpa en vit hjälm. Den ska även ha galler och får inte visa för mycket hud runt öronen. Halsskyddet säkrar dig från skridskor och hårda slag med klubbor och nävar.

Skridskorna är då näst viktigast. De ska vara välslipade. Köper du begagnade kan du oftast slipa dem gratis eller mot en smärre kostnad på lokala hockeyklubbar. De ska vara stadiga i vristen, speciellt om det är barn som ska åka runt i dem. Deras vrister är skörare och håller fortfarande på att utvecklas, de behöver extra stöd för att inte göra sig illa. Köp gärna en storlek större på skridskorna än vad du har på dina vanliga skor. Det blir kallt på isen så det är bara bra om det får plats en tjocksocka i skridskorna och du fortfarande kan vicka på tårna.

Benskydd och suspensoar är inga måsten när man är nybörjare men det är lika bra att införhandla dem. Man blir inte mer intresserad av att lära sig en sport då det gör ont varje gång man ramlar. Och det spelar ingen roll om man är tjej eller kille, det gör ont att få smällar på underlivet. Armskydd är mindre viktigt men mindre barn har en tendens att ta emot sig med armbågarna när de faller, så för dem är det viktigare. När det kommer till handskar klarar man sig ganska länge med vanliga handskar, så länge de är i lite kraftigare material. Klubban är minst viktig. Dess ”hook” eller böjning spelar ingen roll för en nybörjaren och tumregeln när de gäller längd är att helt enkelt gå efter tycke. Axel- och skulderskydd är oviktiga för barn eftersom de spelar lugnt. Äldre spelare behöver dem eftersom det kan gå vilt till och det blir många tacklingar mot sargen.

Sedan är det upp till en själv vad man köper begagnat eller nytt. Vi rekommenderar dock att köpa nya skridskor, eller åtminstone moderna, och en ny hjälm eftersom dess effektivitet försämras med år och stötar.