NHL

NHL eller National Hockey League är det man i allmänhet brukar kalla för världens bästa hockeyliga. Världens bästa eftersom här spelar också världens bästa hockeyspelare – i plural.

Världens bästa spelare

Världens bästa spelare i singular är vid den tid som denna artikel skrivs, och förmodligen under en väsentlig tid framöver, Sidney Crosby. Knappa 27 år gammal så har han redan dominerat hockeyvärlden sedan sin debut i NHL säsongen 2005/2006. Redan säsongen därpå vann han för första gången poängligan på nästan osannolika 120 poäng. Han kallades tidigare för ”The next one” som syftade till att han skulle bli den nästa ”The great one” vilket den store Wayne Gretzky kallades på sin tid. Crosby fick namnet efter att han dominerat alla ungdomsligor, med bland annat 95 mål, 98 assist och totalt 193 poäng på endast 78 matcher – otroligt.

Ligan

I ligan spelar ett trettiotal klubbar under en säsong som innefattar 82 grundspelsmatcher följt av ett slutspel som spelas från åttondelsfinaler till finaler i matcher bäst av sju. Det nuvarande mästarlaget är Chicago Blackhawks, men det lag som vunnit flest titlar genom NHL:s historia är det kanadensiska laget Montreal Canadiens.

Svenskar i ligan

Idag spelar en handfull svenska spelare i NHL och flera av dem är också tongivande i sina lag. En av de mest populära är målvakten Henrik Lundqvist som spelar för klubben New York Rangers från New York. Henrik Lundqvist eller ”King Henrik” som han även kallas, har spelat i klubben sedan 2005-2006 har blivit mycket populär i både staden och ligan, han ses som en av de absolut främsta målvakterna i ligan. Vill du åka och se honom och de andra spelarna i Rangers så kan vi rekommendera ett besök på GO Sport Travel som anordnar NHL-resor och huvudsak resor till New York eftersom det har visat sig vara mest populärt bland resenärerna.

Och på tal om populärt. Två andra populära svenskar som spelar i NHL är tvillingarna Daniel och Henrik Sedin. Tvillingarna har sedan sin första match i NHL spelat i klubben Vancouver Canucks från Kanada och är där mycket omtyckta. Henrik var dessutom den som efter en annan svensk, Markus Näslund, tog över kaptensbindeln för laget när Markus valde att flytta hem till Sverige.