Riksserien

Riksserien är damernas motsvarighet till herrarnas SHL, alltså den högsta serien i landet där de bästa lagen spelar. I Riksserien spelar idag åtta lag och regerande mästare är AIK.

Serien tillkom år 2008 som ett steg i att förbättra kvaliteten på svensk damishockey. Det man egentligen gjorde var att slå ihop de bästa damlagen från södra division 1 och norra division 1. Matcherna spelas utifrån samma premisser som i herrarnas SHL, alltså en matchtid på 3×20 minuter, följt av fem minuters förlängning vid oavgjort resultat samt eventuella straffslag efter dessa fem minuter om matchen inte redan är avgjord.

I dagsläget så är det tre lag som sticker ut som de bästa lagen i Sverige. Det är AIK, Modo och Linköping som ligger i toppen av ligan med en väsentlig mängd fler poäng än de nästkommande lagen. Brynäs är det lag som närmast jagar dessa tre, men därefter är det ett rejält hopp. Det hörs tyvärr fortfarande ofta negativa röster om damhockey, men de som följt Riksserien under de senaste åren är väl medvetna om den utveckling som sker just nu.

Spelet vi ser är professionellt och många av spelarna ligger på en riktigt hög nivå och ska hyllas för sin strävan med de knappa resurser som damishockeyn idag fortfarande har till sitt förfogande.